Ondernemen volgens Esther van der Plas

Esther van der Plas is eigenaar van Doctor Feelgood – Massage Company. In maart van dit jaar is haar derde vestiging geopend. Doctor Feelgood is onder andere bekend door het masseren van (inter)nationale artiesten, van Bruce Springsteen tot Nick & Simon. 
Na een omzwerving als fotomodel en copywriter in de reclamewereld, besloot Esther op haar 24ste naar Amerika te gaan.

logodrfeelgood
Ik ben benieuwd hoe je begonnen bent met Doctor Feelgood. Een verrassende keuze gezien jouw carrière als succesvol fotomodel en ervaringen in de reclamewereld. Kan je hier meer over vertellen?

Dat snap ik. Mijn carrière verloop is, denk ik, typerend voor hoe ik als mens en ondernemer ben. Ik heb in mijn leven altijd de kansen gepakt, die op mijn pad kwamen.
In mijn zoektocht naar meer zingeving in mijn leven, besloot ik in Taos te gaan wonen en de reclamewereld vaarwel te zeggen. Taos is een hele bijzondere en spirituele plek in New Mexico, Amerika. In deze tijd kwam ik er steeds meer achter wat belangrijk voor mij is in het leven.
Als ik heen en weer reisde tussen Amerika en Nederland, zag ik al die drukke mensen in het vliegtuig. Zo ontstond het besef dat het meest nobele wat ik kon doen, was deze druk bezette mensen te helpen ontstressen. Ik ben vervolgens op mijn 26ste een opleiding tot massage therapist gaan doen in Amerika. Zo gaf ik op een hele praktische manier invulling aan mijn behoefte naar zingeving.
In Taos wonen veel bekende mensen. Ook zij voelen zich tot deze plek aangetrokken. Zo kreeg ik op een dag Kareem Abdul-Jabar, een bekende basketball-speler, op mijn massage tafel. Via via bouwde ik mijn eigen praktijk op locatie.

Je onderscheidt jezelf, doordat je voor (inter)nationale artiesten werkt. Dat lijkt echt een droombaan. Hoe is dat zo gekomen?
Mensen, die op het hoogste niveau werken, moeten zich op het hoogste niveau kunnen ontspannen.fotoesther2maat Ik hou daarnaast erg van muziek. Ik kom uit een Rock & Roll-gezin en ben daardoor het backstage leven gewend. Het was voor mij dan ook een logische stap om op festivals en voor muzikanten te gaan werken. Dat ging overigens niet vanzelf. Je moet wel doorzetten en mensen laten zien wat je kunt. Ik ben heel enthousiast en vasthoudend in wat ik wil. En dat is absoluut nodig geweest. Hoe vaak ik nee heb gehoord…. Maar daar heb ik me nooit mee laten afschepen. Ik zei: “Hoe weet je nou dat je mij niet nodig hebt? Laat mij jou een massage geven, dan kan je mij daarna vertellen dat je mij niet nodig hebt.”
Als massage therapist is het natuurlijk het belangrijkste dat je heel goed bent en de juiste kennis hebt. Maar je moet er ook gewoon altijd zijn. Je staat 24/7 klaar om te werken. Je zegt nooit nee.

Misschien kan je iets vertellen hoe je van masseur voor de sterren tot jouw eigen Massage Company gekomen bent. En hoe dat gaat?
Ik was inmiddels 5 jaar in Nederland terug en werkte overdag bij een fotoagentschap. ’s Avonds masseerde ik bekende en onbekende klanten, maar eigenlijk was ik op een zijspoor terecht gekomen. Het bedrijf waar ik werkte ging failliet en ik besloot mij weer vol op massage te gaan richten.  Ik stond bij een tramhalte te wachten toen ik zag dat iemand een 'Te huur'-bordje op zijn winkel hing. Ik ben er meteen op afgestapt en heb toen vrij snel besloten deze winkel te gaan huren en te starten. Geïnspireerd door een van mijn klanten, Horst Rechelbacher, oprichter en eigenaar van Aveda, wilde ik altijd al graag mijn eigen massage visie en merk neerzetten. Met een winkel erbij. Zo gezegd, zo gedaan.

Je hebt vorig jaar jouw 10-jarig bestaan gevierd met Doctor Feelgood. Ben je nu waar je bij de start had willen zijn? Of had je geen beeld hierover? (een zogenaamde Stip op de Horizon)
In de eerste jaren moest ik met veel aspecten van mijn bedrijf nog mijn draai vinden. Planning en kwaliteit van masseurs waren de grootste uitdagingen. Ik was daar veel tijd en energie mee kwijt. Echt de waan van de dag. Hier lag ook zeker een belangrijk knelpunt voor snellere groei. Pas sinds het mij lukte hieruit te komen, groeit mijn bedrijf echt in de richting die ik voor ogen heb. 
Het vinden van goede massage therapists blijft overigens een uitdaging in Nederland. Ik zal hier zelf pro-actief goede oplossingen voor moeten vinden. Want ik heb zeker ambitie om verder te groeien. 
Wat waarschijnlijk nu helpt, is dat ik inmiddels zaken beter in perspectief kan plaatsen. Het is niet persoonlijk, eerder ervoer ik dat wel zo met het personeel. Het is ondernemen. Ondernemen is eigenlijk een beetje als een tennisballenmachine. De ballen blijven maar op je afkomen en je moet ze steeds weer afweren of terug slaan. Het is goed om ook anderen ballen te laten terugslaan. Zo kost het jezelf minder energie. Deze energie kan je dan zelf weer voor iets anders gebruiken.

Wat heb je gedaan om uit deze knelpunten te komen?
2 jaar geleden ben ik begonnen met een nieuw administratiekantoor. De cijfers en management-informatie werden op orde gebracht. Waar mogelijk hebben we geautomatiseerd. En we zijn nog bezig met het verder optimaliseren van alle processen. 
Deze ruimte ontstond toen ik de juiste mensen ging aannemen, of eigenlijk de juiste mensen de ruimte ging geven. Ik heb de manager van één van de twee shops aangenomen als General Manager. Ik zag potentie in haar en de uitdaging in haar toenmalige baan was niet voldoende voor haar. Om haar te kunnen behouden, heb ik voor haar de functie van General Manager gecreëerd. Erg spannend, want het is toch een heel maandsalaris erbij als overheadkosten en je moet zaken uit handen geven. Deze verandering was moeilijk, maar heeft wel voor meer dan 20% groei gezorgd. De omzet is daarmee over het miljoen gegaan. 
In maart van dit jaar hebben we vervolgens onze derde vestiging in de Zuid-as geopend. En daarmee gaan we weer een nieuwe hoofdkantoor-structuur inzetten. Er is een operationeel manager, die de massage therapists aanstuurt en plant en een commercieel manager, die juist focust op klanten en klanttevredenheid. Ik maak hiermee extra ruimte voor mezelf en de ontwikkeling van Doctor Feelgood. Ik doe de branding, productlijn, opleiding masseurs en val in wanneer ik wil.

Wat zou je andere ondernemers willen meegeven vanuit jouw ervaring?
Ondernemen is voor mij steeds balans zoeken. Leren delegeren gaat met vallen en opstaan, ik ben van nature geen goede planner en heb (te) veel ideeën. Soms kost wellicht iets daardoor meer tijd. Aan de andere kant gaan het nemen van verantwoordelijkheid, er altijd zijn als het nodig is, en het maken van keuzes mij van nature goed af. Ik ga hier bewust mee om door de juiste mensen erbij te zoeken.
Ik zou iedere ondernemer het advies willen geven om naar de juiste mensen te zoeken en altijd sparringpartners om zich heen te verzamelen. Dat helpt de control freak in iedere ondernemer, in ieder geval bij mij.
Als ondernemer moet je geld kunnen uitgeven. Daar ben ik altijd al goed in geweest. Maar met de juiste cijfers en financiële stuurinformatie kan je dit ook daadwerkelijk verantwoord doen. Dit is belangrijk voor iedere ondernemer die wil groeien.
Daarnaast is het volgens mij belangrijk als ondernemer om flexibel te zijn. Speel altijd in op beslissingen en momenten. En ga het dan ook gewoon doen! Stap op die klant af, zorg dat je er altijd bent en de kwaliteit levert.
Wat mij ook altijd verder heeft geholpen en waar ik veel waarde aan hecht, is bij mijn eigen normen en waarden te blijven. Ik geef bijvoorbeeld veel. Dat past bij mij, en bij mijn bedrijf. Door de jaren heen heeft mij dit geleerd dat ik mij hiermee onderscheid en een band met klanten opbouw. “Spread the Feelgood”

-----

Doctor Feelgood - Massage Company is all about making people feel good.
Doctor Feelgood is ontwikkeld vanuit de passie en visie van oprichter Esther van der Plas. Esther is opgeleid tot gecertificeerde massage therapist in de Verenigde Staten. En bij Doctor Feelgood werkt ze alleen met de beste gecertificeerde massage therapisten, die de perfectie van Doctor feelgood onderschrijven. Esther werkt al 15 jaar over de hele wereld voor bands, artiesten en andere beroemdheden. In deze indrukwekkende lijst van artiesten vind je onder andere  Bruce Springsteen, Chris Brown, Anastacia, Madonna, Motorhead, The Cranberries, maar ook festivals zoals PinkPop. 
www.doctorfeelgood.nl

fotowinkel3

 

Blijf op de hoogte en schrijf je voor de nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de Privacyverklaring
Ik ga akkoord met de Privacyverklaring
Copyright © 2020 Yem advies. Alle rechten voorbehouden.
Website Lucians