Ondernemen volgens Marcel van der Logt

Marcel en ik kennen elkaar al een tijd. Zijn bedrijf OfficePalace leverde in het verleden alle kantoorbenodigdheden voor mijn winkels van Accessorize en Monsoon in Nederland en België.
Inmiddels zie ik een lijst van bedrijven onder Van der Logt Groep. Elk bedrijf bedient een eigen doelgroep in kantoorartikelen en alle denkbare aanverwante artikelen. Met deze strategie kan nog beter ingespeeld worden op de wensen van de klant. Het productassortiment wordt op de klant aangepast. De grootste 2 bedrijven zijn OfficePalace en Vadelo.
Deze strategie blijkt goed te werken. De omzet groeit elk jaar gestaag. In 2017 en 2018 heeft Vadelo een FD Gazelle Award gewonnen. In 2018 gaat Marcel een omzet van 10 miljoen euro te halen.
Genoeg redenen om eens wat meer te weten te komen over het succes van Van der Logt Groep.Logo Vanderlogt 37

Hoe ben je begonnen met ondernemen?
15 jaar geleden ben ik begonnen met OfficePalace. Ik wilde altijd al ondernemen, maar wist niet per se waarin. Mijn vrouw en ik hadden net een huis gekocht, toen ik tegen een product aanliep, waarvoor leveranciers veel te hoge prijzen rekenden: de pin- en kassarol. 
Mijn businessplan heb ik voorgelegd aan mijn vader en schoonvader, ook ondernemer. Beiden vonden het helemaal niets. Daar stond ik dan met mijn plan. Toch besloot ik door te gaan, gesteund door mijn vrouw.
Zo gezegd, zo gedaan. Leverancier gevonden, prijslijst gemaakt. Klanten bezoeken. Winkel in, winkel uit. Begonnen in Etten-Leur, en later naar Tilburg, Breda. Elke dag had ik 1 of 2 nieuwe klanten. 
Ik besefte me dat de groei op deze manier te langzaam zou gaan. Dus ben ik gaan bellen. Ik had mezelf de target gegeven 150 klanten per dag te bellen, 4 dagen per week. Overige dagen kon ik de bestellingen zelf bezorgen. Administratie deed ik in de avonden en weekenden. Beetje bluffen hoorde er ook bij, mijn klanten hadden, denk ik, wel de indruk dat mijn bedrijf groter was dan alleen ik.

Je geeft aan dat het vanaf het begin hard werken was, maar dat het wel altijd goed is gegaan.
Waardoor komt dit?
Ik heb altijd meer gedaan dan een ander. Meer inzet, meer drijfveer, meer tijd. Ik ben een presteerder en erg marcelvdlogtresultaatgericht. Dit komt, omdat ik altijd een duidelijk doel voor ogen heb gehad
waar ik met OfficePalace naartoe wilde gaan. 
Daarnaast kan ik mij goed verplaatsen in anderen, en dus ook in mijn klanten,
dat heeft mij in mijn bedrijf altijd erg geholpen om te kunnen groeien in elke fase. Ik kon inspelen op de behoefte van de klant en zo ben ik steeds meer producten gaan aanbieden aan mijn klanten. 
Essentieel hierin voor mijn bedrijf is ook de beslissing geweest om niet als een traditionele groothandel te werk te gaan, maar ons te richten op verschillende doelgroepen en schakels in de supply chain met verschillende eigen bedrijven. Hierdoor hebben we altijd de focus op de juiste doelgroep en klant kunnen behouden. 
Wat ik altijd bewust doe is reflecteren op mezelf. Hierdoor weet ik goed wat ik zelf nog te leren heb. De belangrijkste les was wel in 2014. Toen zijn we gegaan van een target gedreven organisatie naar een waarden en cultuur organisatie. Zelf moest ik veranderen van een controlerende, micromanagende manager naar een inspirerende en coachende leider. 

Dat klinkt interessant, maar nog een beetje vaag. Jouw bedrijf groeide in 2014 prima, dus er was financieel geen aanleiding voor verandering, lijkt me.
Ergens in 2014 had ik een gesprek met een andere ondernemer uit Etten-Leur. OfficePalace was in die tijd met 20 man. Ik had net de keuze gemaakt naar onze huidige, grotere kantoorlocatie te gaan verhuizen. Het lukte me moeilijk iedereen zelf in beweging te krijgen. Ik besefte me dat de snelheid waarmee we groeiden niet meer vol te houden was met deze manier van werken. Hij legde in dit gesprek de bal bij mij terug. “Als je mensen vrijheid en betrokkenheid geeft, dan pas komen de resultaten. De cultuur in een organisatie is de afspiegeling van het leiderschap.” Dit gesprek is blijven hangen en heeft mijn ogen geopend.

Hoe heb je dit aangepakt?
Ik ben mezelf gaan ontwikkelen. En hier echt bewust ruimte voor gaan inplannen. Ik werk hier nog steeds aan. Ik lees veel boeken, zoek inspiratie op door met andere ondernemers te praten. In 2016 ben ik gestart met een NLP-opleiding (Neuro Linguïstisch Programmeren). Ontwikkeling begint echt bij jezelf. Ik besteed elke week 1 dag aan mijn eigen persoonlijke ontwikkeling.
Om mijn eigen leiderschap en de cultuur in mijn bedrijf te veranderen, moest ik ook de medewerkers meenemen in dit proces. Ik ben de zeepkist opgegaan en heb me kwetsbaar opgesteld over de huidige situatie, wat ik persoonlijk te leren heb en waar ik naartoe wilde gaan met het bedrijf.
De nieuwe op waarden gedreven organisatie past niet bij iedereen. Dus ik besefte me ook, dat er wellicht medewerkers waren, die niet in de nieuwe koers zouden passen. Deze hebben we dan ook helaas moeten laten gaan. Het was best een zware tijd, maar ik heb nooit getwijfeld over het doel.
We hebben vervolgens een Visiedocument opgesteld, waarin de koers, de cultuur en de dromen voor de komende 5 jaar in zijn verwoord. Medewerkersgeluk vormt hierin de centrale rol.

Je werkt niet met targets in jouw bedrijf. Betekent dit dan dat er niet met financiële gegevens wordt gewerkt in de aansturing en in de teams?
Nee, dat zeker niet. Financiële gegevens zijn belangrijk. Elke dag worden de omzet, kosten en winstcijfers gemaild naar alle medewerkers. Verder werken we met omzet- en kosten prognoses. Voor ons bedrijf is de bruto marge daarnaast een belangrijk cijfer. Resultaten zijn natuurlijk wel nodig. Ik geloof ook dat deze brandstof zijn voor de motivatie.medewerkersgeluk2
Wat we in de aansturing van medewerkers doen, is alleen anders. Ik geloof erin dat als de medewerkers gelukkig zijn in hun werk, de klanten ook blijer zijn en daarmee ook de resultaten volgen. Met dit uitgangspunt wordt er gewerkt. We investeren in opleiding van onze mensen. De visie en mijn overtuiging is dat als mensen zich persoonlijk ontwikkelen, men de beste versie van zichzelf kan worden. We ontwikkelen onszelf en daarmee onze bedrijven. 
Het medewerkersgeluk, uitgedrukt in sfeer- en werkbeleving, is daarvoor een belangrijke pijler, welke 2-maandelijks wordt gemeten. Begin van het jaar heeft elke medewerker een doelendroomgesprek. Waar wil ik heen? Wat worden mijn doelen? Wat heb ik daarvoor nodig? 

Welke les zou je iedere ondernemer meegeven?
Wat mij altijd heeft geholpen is het visualiseren van een heel helder beeld. Hoe concreter, detaillistischer je kan beschrijven wat je gaat doen, hoe meer ik ervan overtuigd ben dat je daar dan komt. Het werkt wel alleen als het echt van binnen komt, vanuit jouw DNA.
Daarnaast is het voor een ondernemer belangrijk om zelf een groot geloof te hebben in de visie van het bedrijf en deze dan ook altijd uit te dragen naar de organisatie toe. Voorbeeldgedrag laten zien, het vermogen om de rust te bewaren, dit klinkt logisch, maar is ook heel belangrijk.
Om te kunnen groeien is het verstandig om de juiste mensen om je heen te verzamelen. Ik nam, wellicht vanuit eigen onzekerheid, de verkeerde mensen aan. Ik was zelf eigenlijk altijd beter dan mijn mensen. Vanuit deze ervaringen was ik dan ook overtuigd dat ik niet goed zou zijn in delegeren en loslaten. Maar dat bleek eigenlijk helemaal niet zo te zijn. Ik kan prima delegeren, alleen het ligt eraan aan wie je kunt loslaten. Nu is het één van mijn voornaamste taken om de visie uit te dragen naar organisatie toe. De operationele verantwoordelijkheid ligt niet meer bij mij.
Als je de juiste mensen aan boord hebt, geef hen dan ook het vertrouwen en de ruimte. Betrokkenheid van medewerkers is het gevolg van dit vertrouwen. Van der Logt Group investeert een behoorlijk bedrag aan opleiding en training. Samen werken we aan het verbeteren van onze cultuur. Dit is een belangrijke pijler voor elke organisatie, naar mijn mening. Als medewerkers gelukkig zijn, dan zorgen zij vanzelf wel voor dat de klanten tevreden zijn. De resultaten volgen dan vanzelf.
Achteraf gezien heb ik al twee belangrijke ondernemerslessen geleerd in de opstartfase.
Als eerste dat het goed is om advies in te winnen, zoals ik deed bij mijn vader, maar uiteindelijk moet je toch zelf keuzes maken, en de verantwoordelijkheid hiervoor nemen als ondernemer. Mijn vader is nu de grootste fan, ondanks zijn eerste twijfels. 
En minstens zo belangrijk was het geloof dat mijn vrouw in mij had. Ze zei tegen mij: “Als je denkt dat je dit moet doen, dan geef ik je hiervoor alle ruimte.” Eigenlijk leerde ik daar al dat als je van iemand vertrouwen krijgt om het te doen, dan wordt je in kracht gezet om het echt te gaan doen en de verantwoordelijkheid te pakken.

-------

Van der Logt Groep 
Van der Logt Groep is de holding waaronder 8 bedrijven vallen. 
De bekendste 2 bedrijven binnen Van der Logt Groep zijn OfficePalace en Vadelo BV. 
OfficePalace is de totaal leverancier van supplies zoals kantoorartikelen, magazijnartikelen, maar ook refurbished Apple producten, winkelbenodigdheden en nog 30.000 andere producten voor MKB-klanten. 
Vadelo BV is de handelspartner voor wederverkoop-partners van eigen productiefaciliteiten en exclusieve importeurschappen voor diverse productgroepen zoals kassarollen, kliklijsten, krijtborden, A4-Papier, wikkelfolie, verpakkingstape, dozen, etiketten.
Sinds kort is er een nieuwe onderneming toegevoegd aan Van der Logt Groep: Incenta B.V., een bedrijf gespecialiseerd in geurmarketing in retail omgevingen.
http://www.werkenbijvanderlogt.nl/

Blijf op de hoogte en schrijf je voor de nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de Privacyverklaring
Ik ga akkoord met de Privacyverklaring
Copyright © 2020 Yem advies. Alle rechten voorbehouden.
Website Lucians